fbpx

Vill byta 40 miljoner liter diesel per år mot 100% el.

LKAB ska gå från att årligen förbruka 40 miljoner liter diesel till att helt gå på el. I jakten på minskade utsläpp och kapade bränslekostnader provkörs sedan slutet av 2022 den batteridrivna underjordstrucken Minetruck MT42 i gruvan i Kiruna.

– Arbetsmiljön kommer bli mycket bättre, vi har ju ventilation men vi är ju i trånga utrymmen så det blir ju dåligt. Så det kommer bli positiv påverkan på arbetsmiljön för de som kör, säger Rebecca Smedqvist, produktionschef på LKAB Berg och betong till TV4.

Minetruck MT42 från svenska Epiroc är en midjestyrd underjordstruck med hög hastighet och 42 tons lastkapacitet. Med framaxelfjädring, ett komfortabelt säte och ergonomiska reglage är lastbilen bekväm att använda även under längre perioder. Hytten är tippbar och de flesta filtren samlas i en lättåtkomlig servicelucka, vilket gör servicen snabb och effektiv. För snabbare tippningscykler har det innovativa flaket konstruerats för enklare lastning med minimerat spill. Resultatet: enastående prestanda för gruvbrytnings- och anläggningsarbeten.

Källa: TV4, Epiroc
Bild: Epiroc