Toveks Bil bedriver idag verksamheter på 18 orter och är med sina ca 760 anställda en av Sveriges största aktörer inom bilhandel och service. Koncernen omsätter ca 4,2 MDR och är återförsäljare för Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Volkswagen Transportbilar samt Scania. Koncernen har redan idag ett stort utbud av miljöbilar och man har redan positionerat sig i framkant i den pågående elektrifieringen av den svenska infrastrukturen. I samband med att Svensk Fordonsladdning fått i uppdrag att leverera kompletta laddlösningar frågade vi kvalitets- och miljöchef Niklas Holth om deras verksamhet och om vad han tror om elbilsmarknadens framtid.
-Hur ser efterfrågan på elbilar ut idag jämfört med för några år sedan?
Det är en extrem skillnad. Från en marginalföreteelse för 2-3 år sedan till något alla frågar om och runt hälften faktiskt väljer. Våra varumärken (VW, Audi, Skoda, Cupra, VW Transportbilar) har verkligen genomgått en omvandling och tagit fram elbilsmodeller som är attraktiva på marknaden.
–Hur ser fördelningen mellan elbilar och bränsledrivna bilar ut hos Toveks Bil idag?
Om vi pratar sålda nya bilar, i snitt runt 50% laddbart, där elbilarna är i majoritet. En trend är att laddhybriderna minskar till förmån för helelektriska fordon och dessa ses nog av många som en övergångslösning. En annan tydlig trend är att fossilbilarna minskar mycket snabbt i andel av försäljningen till förmån för el. Det är snarare så att det är produktionstillgång på elbilar och halvledarkomponenter som är begränsande än efterfrågan.
-Hur bedömer du att fördelningen kommer se ut om 5 år?
Det hänger främst på politiska beslut och vad som händer med reduktionsplikt, miljöbilspremier, bonus-malus, prisutveckling på bränslen och el samt tillgång på el. Jag är helt övertygad om att andelen elbilar kommer att fortsätta öka. Fossilt är inte förenligt med våra helt nödvändiga klimatmål och kommer därför att avta allt mer. Jag gissar på en fördelning 90/10 el/fossilt på nya bilar om 5 år och hoppas även att utvecklingen av bränslecellsfordon som drivs av vätgas nått en större mognad då.
-Vad gjorde att valet föll på Svensk Fordonsladdning som helhetsleverantör av laddare till era anläggningar?
Vi frågar alltid flera aktörer när vi upphandlar hårdvara och är noga med att få bästa pris. Men det vi lärt oss med tiden är att AC-laddare är en massprodukt som erbjuds av väldigt många och som även de flesta installatörer har god kompetens att hantera. För DC-laddare (snabbladdare) så är bilden en helt annan. Här är det en mycket begränsad skara som har hunnit bygga erfarenhet och kan både produkterna och det installationstekniska. Vi vill vara säkra på att vi i framtiden kan få hjälp om något krånglar med produkterna eller om vi vill ha tips och råd kring installationer. Där ser vi att Svensk Fordonsladdning har en unik position på marknaden med den kompetens de hunnit bygga upp på kort tid. Det bottnar alltså i en kombination av rätt pris, bra referenser från andra projekt, hög kompetensnivå och hög servicegrad. Därtill kan nämnas att vi försökt hålla oss till ett varumärke av snabbladdare (Delta) för att det ska finnas möjlighet att bygga lager av reservdelar och komponenter i Sverige – och på så sätt säkerställa så korta driftavbrott som möjligt.
-Skulle du rekommendera Svensk Fordonsladdning till dina branschkollegor?
Absolut! En bra och seriös aktör som på kort tid vuxit in i rollen som marknadsledare.
-Toveks Bil har tecknat ett omfattande drift- och underhållsavtal med Svensk Fordonsladdning, på vilket sätt underlättar ett sådant avtal för er verksamhet?
Det blir allt mer avgörande ju större omfattning vår laddningsverksamhet får. Genom avtalet sköter vi om våra produkter och vårdar investeringarna. Våra maskiner går hårt då vi är en stor aktör inom publik laddning och de har, precis som bilar, ett servicebehov. Vi tappar intäkter och får irriterade kunder om laddarna står still.
–Ni har även investerat i laddare för tunga fordon, vad ser ni för fördelar och möjligheter i detta?
Vi följer utvecklingen med stort intresse även om den inte nått samma mognad som för lätta fordon. Dessa stationer blir en möjliggörare för elektrifiering av tunga fordon. Utan laddinfrastruktur kommer ingen kunna välja en ellastbil. Vi behöver laddarna för att kunna marknadsintroducera, dema och serva ellastbilar. Det många kanske inte vet är att det inte är någon större skillnad på laddning av personbilar och lastbilar, så stationerna går att samnyttja. Gränssnittet är lika (CCS) och enda skillnaden är att laddare för tunga fordon kräver en något högre matningsspänning. På några års sikt tror jag att det finns en stor potential i att bedriva publika, tunga snabbladdningsstationer på rätt platser. I ett initialskede tror jag främst det handlar om att hitta de tillämpningar som går att köra på el redan idag och förse åkarna med laddare utmed sin egen rutt där man ändå har sin vila.
-Ni erbjuder offentliga laddpunkter vid era laddstationer, är detta en lönsam verksamhet?
Det är det, men det är mycket som ska stämma för att nå lönsamhet. Rätt lokalisering, rätt utbud/kapacitet, smart och kostnadseffektiv installation, rätt elmatning, rätt konkurrentanalys, rätt elpris, rätt marknadsföring, bra logistik på laddplatsen samt viktigast av allt stöden för etablering. Klimatklivsstöden har haft en viktig del i uppbyggnaden av laddinfra i Sverige. Det är stor skillnad i lönsamhet att bygga på en attraktiv plats i större stad, utmed de stora vägarna eller i glesbygd. Klimatklivsstöden borde nog framöver riktas allt mer på var behoven är störst.
Vi har hållit på med publik laddning sedan 2020 och lär oss hela tiden att göra det bättre. För oss har intresset från kunder och vår omsättning på publik laddning växt kontinuerligt varje månad sedan starten och det är förstås en häftig resa att vara med på. Power Circles statistik över nuvarande bilbestånd, andel laddbara bilar som säljs och antal laddpunkter, som släpps månadsvis, ger en bra fingervisning över framtida potential för den som är intresserad att investera i publik laddinfrastruktur.
Vi som bilhandlare har som regel väldigt bra förutsättningar att nå lönsamhet i våra etableringar eftersom vi även har ett eget behov att tillgodose. Räknar vi in de besparingar som görs på fossilt bränsle som inte köps så blir kalkylerna klart lättare. Det finns också kringeffekter för oss som t.ex. att vi gjort det enkelt och självklart för våra förmånsbilister att välja elbil och att vi har ett komplett erbjudande till våra kunder som köper elbil. Vi erbjuder inte bara bilen utan även attraktiva lösningar för att ladda hemma och ladda på vägen. Helheten har nog ”pushat över” en hel del av våra kunder från fossilt till el.
Vi har tuffa hållbarhetsmål som vi vill nå och den satsning vi gjort ligger helt i linje med detta. För oss har detta varit ett utmärkt sätt att kombinera en god affär med ambitiöst klimatarbete.
Läs mer om Toveks Bil och följ verksamheterna i sociala medier!
www.toveksbil.se
facebook.com/ToveksBil
instagram.com/toveksbil
linkedin.com/toveksbil