fbpx

Stockholms kollektivtrafik storsatsar på elbussar.

År 2035 skall alla Stockholms bussar vara eldrivna. Nu skruvas takten upp för att lyckas med det genom att sätta in 300 nya elbussar de kommande åren. Det beslutade Stockholms Trafiknämnd förra veckan.

Upphandlingen innefattar i ett första steg 190 nya elbussar som sedan fylls på till 300 under den beslutade avtalsperioden.

Enligt Stockholms moderata trafikregionråd Kristoffer Tamsons visar beslutet på ett tydligt fokus för att elektrifiera stadens busstrafik.

– Nu inleds elbussprånget. I en stor del av SL-trafiken blir varannan buss en elbuss redan under de kommande åren. Målet långsiktigt är att elektrifiera varje buss i Stockholmsregionen till senast 2035, säger han i ett pressmeddelande.

Samtidigt höjdes också målen i hur övergången till 100 procent eldrift ska gå till. Tidigare hette det att 30-70 procent av Stockholms bussar skulle gå på el 2030. Det har nu höjts till mellan 50 till 80 procent och att det ska finnas 1 000 elbussar i Stockholm år 2030. Fem år senare ska siffran vara 2 100 elbussar.

Coronapandemin fick många att arbeta hemifrån vilket orsakade stora förluster inom kollektivtrafiken på grund av färre resenärer. På grund av det väcktes frågor om bolagen som kör kollektivtrafik kanske skulle komma att dra ned på takten i övergången till eldrift.

Men trots det fortsätter satsningen på elbussar i stor skala i flera svenska kommuner.

– Trots en tuff tid så måste vi våga satsa framåt, så måste vi låta kollektivtrafiken vara spjutspetsen som driver på när det gäller hållbart resande, säger Kristoffer Tamsons till Sveriges Radio.

Omställningen till fossilfritt går snabbare än någonsin tidigare vilket ställer stora krav på en väl utbyggd laddinfrastruktur i hela landet. Vi på Svensk Fordonsladdning har erfarenheten och produkterna som krävs för alla typer av fordonsladdning och installerar över hela landet.

Källa: www.elbilen.se/Sveriges Radio

Svensk Fordonsladdning erbjuder helhetslösningar inom snabbladdning, laddboxar, laddstationer för privatpersoner, BRF, företag och industri. Mer information om våra produkter och tjänster hittar du här >>