fbpx

Snabbladdare var 6:e mil längs EU:s huvudvägar? Beslutas på onsdag.

EU:s Transportutskott kom i början av oktober med förslaget att EU bör fatta beslut om att påskynda utbyggnaden av laddinfrastruktur till elbilar. Detta längs Europas större vägar. Man vill att det skall bli betydligt tätare mellan laddstationerna. Det skall finnas var 6:e mil, längs EU:s huvudvägar och det redan år 2026.

Nu på onsdag, den 19:onde oktober röstar ledamöterna om dess ståndpunkt inför förhandlingarna med EU-länderna. Om utfallet blir positivt, innebär detta att Transportutskottet kan starta upp förhandlingarna med medlemsländerna om den slutgiltiga utformningen av lagstiftningen. 

ACEA:s generaldirektör Sigrid de Vries, säger:

– Om vi vill övertyga medborgare över hela Europa att byta till elbilar under det kommande decenniet borde det vara lika enkelt att ladda dessa bilar som att tanka i dag. Människor ska inte behöva resa mil för att hitta en laddare, och de ska inte heller behöva vänta i evigheter för att ladda sitt fordon. Vi uppmanar parlamentsledamöter att rösta för beslutsamma åtgärder när det gäller laddinfrastruktur nästa vecka, och sätta ambitiösa infrastrukturmål med tydliga mekanismer för genomförandet för varje medlemsstat.

ACEA, Bilindustrins lobbygrupp, har tittat närmare på den publika laddinfrastrukturen för elbilar i Europeiska unionen inför omröstningen. Skillnaden idag är stora, mellan de olika medlemsländerna. 

Nederländerna toppar med 64,3 laddpunkter per 10 mil väg. Sverige hittas på en femteplats med 12,2 laddpunkter per 10 mil väg. Sverige är bland de fem enda länderna som har fler än 10 laddpunkter per 10 mil väg. Hela 17 länder har mindre än fem stycken laddpunkter per 10 mil väg, enligt ACEA.

  1. Nederländerna (64,3)
  2. Luxenburg (57,9)
  3. Tyskland (25,8)
  4. Portugal (24,9)
  5. Sverige (12,2)

Botten 5: Minst laddpunkter per 10 mil väg

  1. Litauen (0,2)
  2. Cypern (0,4)
  3. Grekland (0,4)
  4. Estland (0,6)
  5. Polen (0,7)

Svensk Fordonsladdning AB utför helheten från stödansökan, projektering, markarbeten till driftsättning, betallösningar och löpande underhåll av anläggningen. Bolaget är återförsäljare och certifierade leverantör av några av marknadens ledande tillverkare av snabbladdare och erbjuder kompletta helhetslösningar som inkluderar allt från förstudie och projektering till installation och underhåll. Mer information hittas här.