fbpx

Sista steget nu klubbat i EU – Från 2035 är nya fossilbilar förbjudna. 

Som vi tidigare har rapporterat om lades ett förslag fram om att förbjuda förbränningsmotorer från år 2035. 

Innan förslaget blir verklighet måste det också godkännas av EU:s medlemsländer. Tidigare i år röstade EU-parlamentet ja till förslaget och nu gick det alltså även igenom i det sista steget där det skedde förhandlingar med medlemsländerna.

Med andra ord är det nu helt klart att endast utsläppsfria nya bilar får säljas inom EU från 2035. 

Vilket i praktiken innebär ett förbud mot förbränningsmotorn och att endast batteri- eller vätgasdrivna person- och transportbilar tillåts.

Beslutet är en del av klimatplanen Fit for 55. Enligt denna klimatplan skall EU sänka sina utsläpp av växthusgaser med 55 procent till 2030 jämfört med nivåerna 1990. 

Idag står transporter för cirka 25 procent av utsläppen inom EU.

Att beslutet nu klubbas i sista steget tros snabba på takten i omställningen till eldrift ännu mer. Flertalet parlamentariker sade nu att det är tydligt att elbilar är framtiden i Europa. Fransla Pascal Canfin, som leder EU-parlamentets miljöutskott, beskrev det som ett ”historiskt beslut för EU och klimatet” 

För att både driva på och underlätta omställningen ska EU-kommissionen se över stöd till tillverkare och underleverantörer som påverkas av beslutet. Beslutet ska utvärderas 2026 och innehåller även en kompromiss kring synen på syntetiska bränslen, så kallade e-fuels. EU-kommissionen ska undersöka om det är något som kan tillåtas även efter 2035.

I takt med att den enorma omställningen mot fossilfritt resande, leveranser och hållbara transporter ställs stora krav på en väl utbyggd laddinfrastruktur i hela landet. Vi på Svensk Fordonsladdning har erfarenheten och produkterna som krävs för alla typer av fordonsladdning och installerar över hela landet, varmt välkommen att kontakta oss!