fbpx

Rekordstor beställning av tunga el-lastbilar

Volvo meddelar att man fått en order på 100st eldrivna lastbilar. Enligt Roger Alm, VD för Volvo lastvagnar är det den hittills största beställningen för Volvo och också en av de största i världen så här långt. Ett stort genombrott för hela elektrifieringen inom transportnäringen, Ett bevis för att transformationen mot fossilfria transporter händer, säger Roger Alm till Svenska Dagbladet.

Beställare av de eldrivna lastbilarna är danska DFDS, norra Europas största rederi- och fraktbolag. Affären gäller den tunga modellen ”Volvo FM Electric” som börjar serieproduceras under hösten 2022. De första leveranserna till DFDS sker under det fjärde kvartalet 2022, resten under 2023. Lastbilarna kommer att användas i regionala transporter i Sverige och andra länder i Europa, säger Roger Alm.

Lastbilarna kan lasta 44 ton och köra uppemot 300km på en laddning.  Enligt Volvo har några hundra el-lastbilar över 16 ton registrerats i Europa hittills i år, runt 40 procent av dem har levererats av Volvo. Lastbilstillverkaren har som mål att hälften av alla fordonen som levererats till kunder skall vara fossilfria år 2030.

-Vi hoppas att det här skall få fler kunder att ta steget in i transformationen mot fossilfria transporter och att vi kan skala upp försäljningen. El-lastbilarna kommer med all sannolikhet att monteras i Tuvefabriken i Göteborg, enligt Roger Alm.

Källa: Svenska Dagbladet
Bild: www.volvotrucks.se

Svensk Fordonsladdning erbjuder helhetslösningar inom snabbladdning, laddboxar, laddstationer för privatpersoner, BRF, företag och industri. Mer information om våra produkter och tjänster hittar du här >>