fbpx

Över 90% av en elbils batteri kan återvinnas

Över 90% av en elbils batteri kan återvinnas. När en elbil genomgått sin livscykeln kan många av de dyrbara råmaterialen i bilen återvinnas och användas i nya bilar. Det är en stor skillnad jämfört med en bil med förbränningsmotor där den största resursförbrukningen under livscykeln sker vid förbränning av bränsle. Som bokstavligen går upp i rök.

I en artikel från alltomelbil.se berättar man om hur allt fler elbilstillverkare fokuserar på återvinning som en del i sin verksamhet. Att återvinna handlar inte enbart om att värna om miljön och ta ansvar. Återvinning säkrar också tillgången på råmaterial som kan användas vid tillverkning av nya bilar, utan att behöva ta fram spaden och gräva i gruvan.

Tesla ska återvinna alla batterier

I årets utgåva av sin årligt återkommande ”Konsekvensrapport” beskriver Tesla sin sin syn på batteriåtervinning. Första prioritet är att tillverka batterier med lång hållbarhet. Ett batteri som kan fortsätta användas är bättre än ett som måste tillbaka och återvinnas.

Tesla gör allt för att förlänga livslängden på sina batteripaket genom ständig innovation. Det kan också göras efter leverans, i form av mjukvaruuppdateringar när Teslas ingenjörer kommer på hur användningen och effektiviteten kan förbättras.

Alla batterier som inte längre kan användas ska Tesla återvinna. Idag är volymerna dock små, och de flesta batterierna som återvinns kommer från Teslas egna utvecklingsavdelningar eller bilar som kört ovanligt långt. Till exempel taxibilar.

Målsättningen är att varje batterifabrik också ska ha ett center för återvinning. Den första är redan på plats vid Gigafactory i Nevada. Även fabrikerna i Texas och Berlin kommer att få enheter för återvinning. Målsättningen är att allt som kan återvinnas ska återvinnas.

Återvinningsprocessen som Tesla tagit fram för sina batteripaket låter väldigt lite resurser gå till spillo. I sitt exempel förklarar Tesla hur över 90% av en elbils batteri kan återvinnas. Detta genom att batterier motsvarande en kapacitet på 1000 kWh kan återvinnas och ge material nog att producera batterier med en samlad energimängd på 921 kWh. Motsvarande 92 procent.

Volkswagen satsar också återvinning

Tesla är inte ensamma om att satsa stort på återvinning av elbilsbatterier. Även Volkswagen har öppnat en stor batteriåtervinningsanläggning utanför Salzgitter i Tyskland. Batterier kommer där att utvärderas, och antingen få ett andra liv som batterilagringsenheter eller plockas isär och återvinnas.

Läs också om hur elbilsbatterier fungerar i sin helhet här!