fbpx

Vad kostar det att ladda en elbil?

Många som går i tankarna att köpa elbil frågar vad det kostar att ladda en elbil, och här nedan reder vi ut det. Det man kan säga är att ladda sin elbil hemma alltid kommer att löna sig, jämfört med att ladda bilen på publika laddningsstationer.

Så har vi räknat

Vad kostar det att ladda en elbil? Jo, genom att ta bilens batteristorlek, och multiplicera med ditt lokala elpris så får du fram en kostnad för att få en fulladdad bil hemma. Som exempel kan vi ta en Kia E-Niro, som har en batteristorlek på 64 kWh. Har du inte ett fast elpris hemma varierar kostnaden för elen, och med det också kostnaden för att ladda bilen. Men om vi utgår från att avgiften för el, elnätsavgift och alla andra avgifter blir 1kr/kWh så kommer det att kosta 64kr att ladda en Kia E-Niro med ett batteri på 64 kWh fullt.

En elbil förbrukar mellan 1 – 2,5 kWh per mil beroende på kör stil, storlek på bilen och väderförhållanden. Vilket innebär en kostnad på 1 – 2,5kr per mil.

Ladda alltid hemma över natten

Genom att ladda din bil hemma över natten har du alltid en fulladdad bil nästkommande morgon när du ska åka till jobbet eller göra dina ärenden. Och du sparar också mycket pengar genom att ladda din bil hemma då det kostar betydligt mer att ladda på publika laddningsstationer. Dom publika laddarna ska du använda vid behov när du är på resande fot och räckvidden inte tar dig ända fram till ditt slutmål.

Behöver du köpa en laddbox, klicka här!

Du kan spara upp till 77% genom att köra på el

Vad kostar det att ladda en elbil jämfört med en dieselbil? En dieselbil förbrukar i snitt 0,73 L per mil eller 7,3 L per 100km. Siffrorna är tagna från ett förbrukningstest som tidningen Teknikens Värld gjort i Sverige.

Enligt siffror från SCB 2018 är priset för 1 kWh är ca 145 öre(1,4 kr) om man räknar med elnätsavgifter, elpris och skatter. Priset för diesel är 15,6 kr(Circle K) per liter. Priser är från juni 2019. För att driva den genomsnittliga elbilen 100km kostar det då 25,9 kr i bränslekostnad. Att åka samma sträcka med en dieselbil kostar då 113,9 kr i bränsleförbrukning. Milkostnaden blir då 11,4 kr för dieselbil och 2,6 kr för elbil.

100 km kostar:
Diesel = 113,9 kr
El = 25,9 kr

Milkostnad:
Diesel: 11,4 kr
Elbil: 2,6 kr

Spara pengar med Grön teknik skattereduktion

Här kan du läsa mer om den nya skattereduktionen för installation av Grön teknik i hemmet. Länk till sidan!

Har du fler frågor? Kontakta oss.