fbpx

Klimatbonusen 2022 – ”Tog slut rekordsnabbt”

Annika Strandhäll, miljö- och klimatminister säger i en intervju med TV4 att utvecklingen har gått mycket fortare än dom trodde. Årets klimatbonus till elbilar tog slut rekordsnabbt. Redan i mitten på januari hade försäljningen av elbilar under de förgående sex månaderna reserverat hela årets budget. För nya bilar som säljs under våren saknas ungefär 4 miljarder enligt en beräkning som gjorts av Ynnor AB och som bekräftas av Trafikverket.

Men snart kan den vara tillbaka, om miljö- och klimatminister Annika Strandhäll får sin vilja igenom.

Under de senaste åren har pengarna till klimatbonusen alltid tagit slut i förtid. Regeringen har också alltid fyllt på med nya pengar. Att pengarna i år tog slut rekordtidigt har skapat en större oro hos elbilsköpare som är rädda att bonusen uteblir. Inte minst elbilsköpare som ingått leasingavtal grundade på att bonusen ska utbetalas.

Utmaningen för Annika Strandhäll är att bonus/malus-systemet är tänkt att vara självfinansierande så att inte statens pengar subventionerar bilköp. Andelen sålda elbilar har dock ökat mer än förutspått samtidigt som det finns allt färre malusbilar att ta pengar ifrån då försäljningen av dessa snabbt sjunkit. Regeringen kan tvingas gå ifrån ambitionen med att bonus/malus-systemet ska vara självfinansierande.

I intervjun med TV4 vill Annika skicka med ett tydligt budskap:

– Jag kommer vilja, och arbeta stenhårt för, att dom personer som nu har investerat i en elbil också ska få sin bonus och att dom ska kunna känna sig säkra på det, säger Annika i intervjun. Annika avslutar intervjun med att tillägga att det här är en fråga hon kommer att arbeta med i närtid.

Svensk Fordonsladdning erbjuder helhetslösningar inom snabbladdning, laddboxar, laddstationer för privatpersoner, BRF, företag och industri. Mer information om våra produkter och tjänster hittar du här >>