fbpx

Intresset för begagnade elbilar rusar – 42% prisuppgång i år.

De stigande bränslepriserna bedöms öka intresset för elbilar till nya höjder. På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar rekordlånga vilket gör att begagnatmarknaden blir allt mer aktuell. Enligt en ny rapport från Blocket steg priset på elbilar med 42 procent under årets fyra första månader. En elbil kostar nu 479 000 kronor i medianpris. Motsvarande pris för en bensinbil är 190 000 kronor.

Sedan april förra året har priset på en begagnad elbil som gått mellan 1 000 och 14 999 mil med registreringsår 2012-2021 ökat med 77 procent, och bara i år är prisökningen på elbilar 42 procent.

– Intresset för elbilar har skjutit i höjden och priserna följer samma utveckling. Detta förklaras delvis av stigande bränslepriser som gör elbilar till ett allt mer attraktivt alternativ, och självklart spelar viljan att välja ett mer hållbart fordon in. På grund av komponentbrist är väntetiderna på nya bilar också rekordlånga vilket gör att många ser begagnatmarknaden som ett sätt att få sin bil snabbt, säger 
Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

Enligt Blocket har kurvorna för övriga bränsletyper sett betydligt plattare ut under årets första månader:

För bensinbilar har medianpriset stigit med 2,7 procent, dieselbilar har sjunkit med 1,6 procent och för miljöbränsle/hybridbilar har priset sjunkit med 6,6 procent. Men trots att elbilar är den bränsletyp där priserna ökat absolut mest i pris så leder bensinbilar när det kommer till vilka bilar vi tittar mest på. För bensinbilar har antalet annonsvisningar per dag, alltså hur många gånger en annons tittas på varje dag, ökat med 41 procent mellan mars och april.

Prisutveckling mars-april 2022*

Elbilar: medianpris 479 000 kronor, upp 6,68 procent

Miljö/hybridbilar: medianpris 299 000 kronor, ner 0,33 procent

Bensinbilar: medianpris 190 000 kronor, priset oförändrat

Dieselbilar: medianpris 245 000, ner 2 procent 

Prisutveckling januari-april 2022*

Elbilar: medianpris 479 000 kronor, upp 42 procent

Miljö/hybridbilar: medianpris 299 000 kronor, ner 6,6 procent

Bensinbilar: medianpris 190 000 kronor, upp 2,7 procent

Dieselbilar: medianpris 245 000 kronor, ner 1,6 procent

* Priserna avser begagnade bilar som gått mellan 1 000 och 14 999 mil med registreringsår 2012-2021.

Källa: Blocket

Svensk Fordonsladdning AB har mångåriga erfarenhet av DC laddning och kan leverera de riktigt stora och utmanande projekten. Vi utför helheten från projektering och markarbeten till driftsättning. Efter att installationen är utförd och helheten är driftsatt erbjuder vi löpande underhåll av anläggningen.

Vi sätter upp SLA (service level agreement) efter kundens önskemål.

Med dagens olika typer av laddare finns stora möjligheter att felsöka och åtgärda driftstörningar på distans via fjärrsystem. För att undvika driftavbrott på laddstationer så är det viktigt att man regelbundet underhåller dessa enligt tillverkarnas rekommendationer, genom att teckna ett serviceavtal via oss kan vi hjälpa er att upprätthålla driftsäkerheten på era laddstationer. Kontakta oss för mer information. Att utföra förebyggande underhåll av snabbladdare blir mer och mer avgörande för livslängden på anläggningarna. Något som också visat sig förbättras avsevärt genom att utföra service på sin laddstation är driftsäkerheten. Det är också ett krav från många tillverkare för att upprätthålla eller förlänga garantin. Alla servicearbeten utförs av certifierade servicetekniker. I Elsäkerhetslagen kan du läsa om vilka skyldigheter du som anläggningsinnehavare av en elanläggning har, läs mer här >>