fbpx

Hur snabbt går en eldriven Formel-1 bil?

Framtidens Formel 1, ABB Formula E, är en racingserie sanktionerad av Fédération Internationale de l’Automobile. Formel E är den högsta klassen som kör med eldrivna formelbilar och den kommer förändra motorsporten. 2012 började man bygga upp Formula E och första säsongen kördes 2014/2015. Men hur snabbt går en eldriven Formel-1 bil? Men vi startar från början genom att sammanfatta vad som hittills hänt inom den nya sporten.

Elmotorn i Formel E bilar är utvecklad av McLaren . Som ett resultat av detta har elmotorn en maxeffekt på 272 hästkrafter men under loppen tillåts endast 204 hästkrafter (245 med fanboost). Man kan jämföra med en Formel-1 bil som har närmare 900 hästkrafter. Men ljudet från motorerna är endast 80 decibel, jämfört med 130 från Formel 1-bilarna. Men innan går vidare, hur fort går en eldriven Formel-1 bil? Bilen accelererar från 0-100 km/h på 3 sekunder och toppfarten är 225 km/h.

Batterierna i Formel E-bilarna är tillverkade av Williams F1-stall. Kraven från det Internationella Bilsportsförbundet var att litiumjonbatterierna skulle få plats i Spark-Renault-chassit. Batteripaketet skulle få väga max 200 kg samt kunna leverera max 200 kW och ha en användbar kapacitet på max 28 kWh, vilket räcker till 20-30 minuters körning. Batteripaketet är inkapslat i en brandsäker och vätskekyld låda som är en del av den bärande konstruktionen.

Samtliga däck som man får använda i Formel E är tillverkade av den franska däcktillverkaren Michelin. Däremot om vi ska jämföra med Formel-1 så är endast en däcktyp godkänd att använda i Formel-E, ett allrounddäck som används på både torrt och blött underlag. För att kunna tillämpa det så har däcket mönster till skillnad från Formel-1 bilarna som vanligtvis har släta däck. Fälgarnas design är större än i de flesta andra racingserier, hela 18 tum stora, för att rulla lättare. Däckvärmare är inte tillåtna.

Om ABB FIA Formula E Championship

ABB FIA Formula E Championship är den jämnaste och tuffaste kategorin inom motorsporten. Den är mycket svår att förutse och bjuder på spännande elracing mitt i centrum i världens mest ikoniska städer

För att beskriva Formel E så är det den mest snabbväxande serien inom motorsporten och har det bästa startfältet inom racing. Kända biltillverkare och bilmärken slåss om poäng, position och det ultimata priset som champion.

Formel E fungerar även som testområde och plattform med ett större syfte: att testa och utveckla ny teknik, driva utvecklingen för att tillverka fler elbilar.

Med hjälp av sporten skickar ABB FIA Formula E Championship ett kraftfullt budskap om att snabbt verkställa övergången till elbilar för att motverka klimatförändringarna och komma tillrätta med luftföroreningarna.

Läs mer om hur vi på Svensk Fordonsladdning arbetar med DC-laddning här.