fbpx

Hur påverkar kylan elbilars räckvidd?

Kylan biter sig fast i hela landet och många elbilsförare ställs inför frågeställningen: “Hur påverkar kylan elbilars räckvidd?” Vi ger här de bästa tipsen för att få ut maximalt av räckvidden även under vintern.

  • Om bilen är ansluten till en laddare är det ett ypperligt tillfälle att passa på att förvärma den. Har du möjlighet att göra det så spar du mycket batterikapacitet eftersom det inte förbrukar någon energi från batteriet när bilen är ansluten till elnätet.
  • Man brukar räkna med att 33% av den sommar-räckvidd du är van vid försvinner när du kör i kyla och har en varm bil. Bilen behöver 15–20 kW vid 80km/h. Att värma bilen drar 5–6 kW vid kallgrader. Om du använder stol- och rattvärmen så kan du spara räckvidd eftersom dessa är mycket mer energieffektiva än kupévärmaren.
  • Om du har varmgarage så är det en stor fördel om bilen har stått där innan avfärd.
  • Laddningen går trögare när batteriet är kallt. Därför är det en fördel med kraftigare laddare vid kalla förhållanden.
  • Hålla hastighetsbegränsningar ska man alltid göra, men speciellt under kalla förhållanden då det i återkommande tester visat sig påverka räckvidden.
  • Tänk inte för mycket på lampor och radio i bilen, dessa är minimala energiförbrukare. Detta gäller även bilen helljus, det är inte en bra idé att avstå från att använda sig av det i mörker för att spara räckvidd.
  • Vid kallare temperaturer blir luften tjockare och luftmotståndet ökar. Åk inte med takräcke eller takbox om det inte är nödvändigt samt tänk på att större bilar ger mer motstånd.
  • Kontrollera att du har rätt däcktryck ofta. Vid väderomslag påverkas däcktrycket faktiskt.

Exempel från test

Ett exempel på test av räckvidd är Audi E-tron och Kia E-soul. Trots att Audin har ett batteri på 95 kWh landar räckvidden på bara drygt 30 mil vid -9 grader. I jämförelse kan nämnas att den mindre Kia E-soul kommer nästan 32 mil i samma förhållanden, men med ett batteri på ”bara” 64 kWh 

Till elbilarnas fördel i vinterkyla hör att de snabbt värmer kupén för passagerarna mer effektivt än jämfört med bilar med förbränningsmotorer.

Vi hoppas att du nu känner dig mer trygg med begreppet “hur påverkar kylan elbilars räckvidd?” Har du ytterligare frågor eller funderingar? Kontakta oss så berättar vi mer.