fbpx

Hela 32% (!) av alla nya bilar, är en elbil i juni.

Statistiken för juni månad visar en något dämpad personbilsmarknad, utfallet är en minskning med 17% mot samma period förra året. Dock sticker antalet elbilar ut, som fortsätter att öka.

I juni månad var hela 32 procent av alla nya bilar en elbil. Det är den hittills högsta siffran uppmätt i år, samt den nästa högsta historiskt. Rekordmånaden är december 2021 då 34 procent av alla nya bilar var en elbil.

Totalt registrerades det 8 462 nya elbilar under juni. Den vanligaste nya modellen var Tesla Model Y med 1 877 registreringar. Modellen toppar inte bara listan över elbilar – utan det var den mest registrerade modellen oavsett drivlina. Dock skall tilläggas att Tesla levererar sina bilar stötvis mot slutet av varje kvartal vilket gör att statistiken peakar vissa tidpunkter om året. Sett under hela det senaste kvartalet är Tesla Model Y den mest registrerade modellen bland elbilar. Oberoende av drivmedel är det den femte mest registrerade modellen.

Sofia Linder, chefsekonom Mobility Sweden säger:

Andelen laddbara bilar (elbilar och laddhybrider) uppgick till 55 procent i juni. Med en övervikt för elbilarna som stod för nära 32 procent av månadens nyregistreringar. Under första halvåret uppgick andelen laddbara bilar till cirka 52 procent av årets registreringar. Jämfört med ca 40 procent i fjol. Elbilarna står hittills för cirka 28 procent av årets registreringar och har ökat med ca 76 procent under första halvåret jämfört med samma period förra året.

Topplista elbilar juni 2022

ModellAntal
1Tesla Model Y1877
2Volkswagen ID.4759
3Kia Niro EV703
4Skoda Enyaq iV526
5Audi e-tron387
6MG ZS SUV382
7Polestar 2289
8BMW i4226
9Citroën C4217
10Kia EV6214

Källa: Car.info

Svensk Fordonsladdning är återförsäljare och certifierade leverantör av några av marknadens ledande tillverkare av snabbladdare och erbjuder kompletta helhetslösningar som inkluderar allt från förstudie och projektering till installation och underhåll. Varmt välkommen att kontakta någon av våra experter genom att klicka här.