fbpx

Frågor & Svar.

Här har vi listat vanliga frågor, information och intressant fakta om elbilar. Vill du veta mer är du varmt välkommen att kontakta oss!

Hur mycket billigare är det att köra elbil?

Spara upp till 77%!

Som med bensin- och dieselbilar är vissa elbilar effektivare än andra, och den genomsnittliga elbilen behöver cirka 18,5 kWh el för att driva fordonet i 100km. Det blir 1,85 kWh per mil. Klimat påverkar förbrukningen, precis som med vanliga förbränningsmotorer.

En dieselbil förbrukar i snitt 0,73 L per mil eller 7,3 L per 100km. Det är inte tillverkarnas siffror utan är taget från förbrukningstest som tidningen Teknikens Värld gjort i Sverige.

Enligt siffror från SCB 2018 är priset för 1 kWh är ca 145 öre(1,4 kr) om man räknar med elnätsavgifter, elpris och skatter. Priset för diesel är 15,6 kr(Circle K) per liter. Priser är från juni 2019.

För att driva den genomsnittliga elbilen 100km kostar det då 25,9 kr i bränslekostnad. Att åka samma sträcka med en dieselbil kostar då 113,9 kr i bränsleförbrukning. Milkostnaden blir då 11,4 kr för dieselbil och 2,6 kr för elbil.

100 km kostar:
Diesel = 113,9 kr
El = 25,9 kr

Milkostnad:
Diesel: 11,4 kr
Elbil: 2,6 kr
(Det är med andra ord 77% billigare att driva din bil med el)

Elbilar (rörligt elpris) (OBS, detta är alltså med dagens mycket låga elpris)
Beräkningarna är gjorda baserat på att elpriset ligger på 24,33 öre/kWh. Priset är taget från Elskling 2020-03-02.

Vi börjar med att räkna ut hur många gånger du måste ladda bilen för att ta dig 1250 km. I Tesla Model S fall är det 2,1 gånger. Sen tar vi batteriets kapacitet gånger hur många gånger bilen måste laddas. Efter det har vi fått fram den totala elförbrukningen, för Tesla blir det 210 kWh. Slutligen tar vi priset per kWh gånger den totala förbrukningen och då landar vi på 51,32 kr. Se hela beräkningen för fler bilmodeller nedan.

Tesla Model S med en beräknad räckvidd på 593 km och ett 100 kWh-batteri.

1250 km / 593 = 2,1
100 kWh * 2,1 = 210 kWh
210 kWh * 24,33 öre/kWh = 51,32 kr*
*exklusive skatt och övriga avgifter.

Kostnaden att ladda en Tesla Model S hemma om du önskar köra 1250 km på en månad blir 64,15 kronor inklusive moms.

Volvo XC40 Recharge med en beräknad räckvidd på 400 km och ett 78 kWh-batteri.

1250 km / 400 = 3,1
78 kWh * 3,1 = 242 kWh
242 kWh * 24,33 öre/kWh = 58,87 kr*
*exklusive skatt och övriga avgifter.

Kostnaden att ladda en Volvo XC40 Recharge hemma om du önskar köra 1250 km på en månad blir 73,59 kronor inklusive moms.

Hur går installationen till?

Efter att ha läst detta kan du känna dig bekväm i vilka parametrar som styr kostnaden och fatta ett utbildat val. Installationen är en enkel process som i 90% av fallen tar mindre än en arbetsdag att slutföra.

Vi kan uppskatta installationskostnaden vid anpassad installation på distans med informationen om:

  • En tydlig bild på din elcentral i hemmet.
  • En beskrivning till var laddboxen kommer vara placerad i relation till elcentralen.
  • Vetskap om vilken laddbox som ska installeras.
  • Antal väggar som ska borras
  • Material på väggen som ska borras.
  • Information om huruvida du vill ha en 1-fas eller 3-fasinstallation.

Laddboxens placering kommer styra hur mycket kabeldragning och kabelskydd som krävs i materialkostnad. Vetskapen om vilken laddbox som installeras avgör vilken typ av jordfelsbrytare installationen ska kompletteras med.

Bilden på din elcentral kommer ge oss en tydlig bild kring vilken styrka som finns att tillgå samt om det finns utrymme för en 3-fasinstallation.

Har du flera betongväggar som ska borras kan det bli ett mer tidskrävande arbete som kommer debiteras.

Anslutning

Det finns två huvudtyper av kontakter för att ansluta en elbil vid laddning. Typ 1 och typ 2. Dessutom finns det flera andra mer ovanliga kontakter. Oavsett vilken typ du har så finns det adaptrar som omvandlar en kontakt till en annan.

Typ 1 laddkontakt

Laddkontakter av typ 1 är en enfaskontakt som låter dig ladda med upp till 7,4 kW växelström. Den är standard på de flesta asiatiska bilar.

 


Typ 2 laddkontakt

Typ 2 är en trefasladdare. Den är i standard i Europeiska bilar. I en vanlig hemmabox för hemmabruk kan den leverera upp till 22 kW växelström, men det finns även publika laddare som kan ge upp till 43kW.

 


CHAdeMO-kontakt

CHAdeMO-kontakter är inte ovanliga i publika laddstolpar och kan leverera upp till 50kW likström.

 


CCS-kontakt

CCS-laddare har en modifierad Typ 2-kontakt, med två extra kontakter som ger möjlighet att leverera högre effekter. Den klarar både växelström och likström upp till 170 kW.

 


Tesla Supercharger

Teslas Supercharger använder en modifierad version av Typ 2 kontakten. Även om den liknar en vanlig Typ 2 kontakt så är det inte möjligt att ladda andra bilmärken med Teslas Supercharger.

Bonus när du köper elbil

För att öka andelen miljövänliga fordon införde regeringen ett bonus malus-system för nya lätta fordon tagna i trafik efter 30 juni 2018 och före 1 januari 2021. I korthet innebär systemet att miljövänliga fordon med låga utsläpp av koldioxid belönas med en bonus medan fordon med höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt.

Du kan få ett bidrag på upp till 60 000 kronor när du köper:

  • en bil tagen i trafik första gången före 2020 med max 60 g/km utsläpp av koldioxid
  • en bil tagen i trafik första gången under 2020 eller senare med max 70 g/km utsläpp av koldioxid

Du kan enkelt räkna ut din preliminära bonus på Transportstyrelsens hemsida. Det enda du behöver göra är att uppge drivmedel, datum i trafik, koldioxidvärde, köpare och nybilspris. För att du ska kunna få bonusen måste du lämna in en försäkran till Transportstyrelsen inom 6 månader från köpet av klimatbonusbilen.

Tänk på att för en leasingbil är det bara leasinggivaren som kan få bonus men ofta är bonusen medräknad i leasingkostnaden. Det innebär i så fall att du indirekt tilldelas bonusen.

Laddning uppdelat i tre kategorier

Dessa tre kategorier av elbilsladdning beskriver de övergripande kännetecknen för de olika laddningstyperna, för både elbilsladdning och utrustning.

Mode 2 – Portabel laddning
När du laddar din bil i ett vanligt eluttag med din egen laddkabel, kallas detta portabel laddning. Detta för att själva laddutrustningen som bryggar anslutningen mellan uttaget och elbilen är portabel  en laddkabel.

Mode 3 – Stationär laddning
Stationär laddning är när du har en särskilt installerad laddbox avsedd för elbilsladdning. Denna typ av laddning kan vara både så kallad normalladdning eller semisnabbladdning beroende på hur hög effekt laddboxen har. Det kan vara en laddbox med fast kabel eller en laddstolpe som kräver egen laddkabel till bilen.

Mode 4 – Snabbladdning
Snabbladdning är lämpligt om man kör långt eller inte hunnit ladda tillräckligt hemma eller på jobbet och ska köra vidare. Du hittar publika laddstationer längs stora vägar, som på snabbmatskedjor, bensinstationer eller andra platser. Snabbladdning sker på höga effekter genom DC laddning (likström)

Vad är lastbalansering?

De flesta laddboxar för hemmet kräver att du har minst 16 Ampere (A) huvudsäkring. En villa har ofta 20A huvudsäkring, men det kan variera från 16A-25A.

En laddbox kopplad mot dynamisk lastbalansering innebär att laddboxen hela tiden mäter hur mycket ström huset förbrukar och använder det som finns kvar till att ladda elbilen, utan att överbelasta någon säkring. Det innebär att husets övriga elförbrukare som ugn, tvättmaskin och bastu får högre prioritet. Lastbalanseringen (energimätaren) känner sedan av hur mycket ström som finns över för att ladda din elbil. Man kan säga att laddboxen balanserar dynamiskt och du undviker att säkringarna löser ut, samtidigt som du optimerar din laddning.

Ofta är elförbrukningen som högst mellan klockan 17 och 21 då de flesta kommit hem från jobbet och satt sin elbil på laddning. Elbilen kommer då att ladda lite långsammare under de timmarna för att sedan ladda med full kapacitet under natten, då huset har lägre förbrukning, och vara fulladdad på morgonen.
Så lång tid tar det att ladda en elbil

Exempel:
Säg att ditt hus har en huvudsäkring på 20A och att din elbil är kopplad till en laddbox med lastbalansering, som maximalt kan ladda 16A ström. Då finns endast 4A kvar till övrig elförbrukning. Om ugnen, diskmaskinen, kaffekokaren, tvättmaskinen går samtidigt som elbilen laddar är det hög risk att säkringen löser ut och du får strömavbrott.

Om laddboxen är lastbalanserad kommer den inte dra 16A när övriga elektriska apparater är igång. Då går den istället ner till en lägre förbrukning. När övriga elförbrukare sedan är färdiga, och tvättmaskinen och torktumlaren har tvättat klart, går laddboxen upp i styrka och laddar åter 16A.

Vad kostar tilläggsarbete?

Vid installationer och tilläggsarbete tillämpas en separat prislista.
Visa aktuell prislista.

Följ oss!

Följ oss i sociala medier för att ta del av erbjudanden och spännande nyheter!