fbpx

EU:s laddmål säger en laddpunkt per tio laddbara bilar. Hur ligger Sverige till?

Antalet elbilar i landet ökar lavinartat och utbyggnaden av laddinfrastrukturen sker inte i samma takt. EU:s laddmål säger en laddpunkt per tio laddbara bilar. I Sverige uppnås det målet i 52 av 290 kommuner. 

Rapporten ”Laddning på väg 2023” från Gröna Mobilister, som hämtat siffror från Power Circles statistiktjänst ELIS, säger att infrastrukturen i Jämtland är relativt väl utbyggd medans det är sämre med laddmöjligheter i flera glesbefolkade delar av Mellansverige. 

Under 2022 blev antalet publika laddstationer fler än antalet bensinstationer i Sverige och den sista januari 2023 fanns 727 snabbladdningsstationer. 

Rapporten visar dock att ”de vita fläckarna” på snabbladdningskartan blir färre.

I 90 procent av landets utpräglade landsbygdskommuner fanns det till exempel snabbladdning att tillgå i januari 2023, vilket kan jämföras med 55 procent i december 2021.

Flest laddpunkter per capita finns i kommuner med mycket turism. Strömstad, dit många norska elbilister tar sig, ligger i topp med Malung-Sälen och Åre på andra och tredje plats. Pendlingskommuner har däremot generellt sett få laddpunkter per capita. När det gäller län ligger Jämtland i topp med Gotland och Dalarna på andra och tredje plats, räknat på laddpunkter per laddbart fordon. Stockholms län ligger i botten.

Sammanfattning – Den stora utmaningen.
Antalet elbilar i landet ökar lavinartat och utbyggnaden av laddinfrastrukturen sker inte i samma takt. När elbilarna når en brytpunkt där dom är fler än fossildrivna bilar kommer det krävas mängder av lättillgängliga laddmöjligheter i samhället.

Elbilsladdning kommer vara en service många förväntar sig på dom allra flesta ställen man besöker likt snabb-matställen, hotell- & nöjesanläggningar och gallerior. 

Därför gäller det att ligga i framkant, våga investera och förutse sitt kommande behov. 

Just nu ökar antalet laddbara bilar procentuellt mycket snabbare än publika laddpunkter vilket kommer medföra stora utmaningar för den Svenska infrastrukturen i framtiden.

Svensk Fordonsladdning AB är en ledande leverantör av helhetslösningar inom DC-laddning över hela landet. Vi är specialister inom fordonsladdning med målet att leverera högkvalitativa anläggningar som är hållbara över lång tid. 

Bolaget är återförsäljare och certifierade leverantör av några av marknadens ledande tillverkare av snabbladdare och erbjuder kompletta helhetslösningar som inkluderar allt från förstudie och projektering till installation och underhåll. 

Varmt välkommen att kontakta våra experter.

Källor: Di.se, ELIS, Power Circle, Gröna Mobilister
Karta: Gröna Mobilister. Källa: ELIS. Skapad med Datawrapper
Datan kan laddas ned genom att klicka här.