fbpx

Ett historiskt beslut är taget av EU – Skiftet till elbilar påskyndas.

Ett historiskt beslut är taget av EU, som kommer påskynda skiftet till elbilar.

Rysslands angrepp mot Ukraina får konsekvenser, om fem år skall EU bli oberoende av ryska fossila bränslen.

År 2027 skall Europas beroende av rysk gas, olja och kol ska fasas ut helt. Kommissionen skall under våren ta fram en plan för detta som skall presenteras i maj månad. Den ska stötta nödvändiga nationella och europeiska resurser. Kommissionen ska presentera alternativ till att optimera elmarknaden för att bättre kunna stödja en grön omställning.

– Denna kris har fått oss att ta vårt ansvar inför en ny verklighet. För det första vår plikt att fortsätta att säkerställa pålitlig, säker och prisvärd energiförsörjning till europeiska konsumenter. På medellång sikt innebär detta att vi blir av med vårt beroende av ryska fossila bränslen, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Den gröna omställningen kommer innebära att vi framöver kommer att få se större investeringar i förnyelsebar energi tillsammans med större satsningar för att påskynda skiftet till elbilar.

Behövs stöttning för skenande energipriser

Ursula von der Leyen fortsätter sedan med att påtala att både konsumenter och företag behöver stöttning nu till följd av skenande energipriser. Utöver prisreglering och statligt stöd får också medlemsstaterna möjlighet att beskatta oväntade vinster från energikoncerner. I slutet av mars kommer EU-kommissionen att presentera alternativ för att begränsa utbredningen av de stigande gas- och elpriserna.

Svensk Fordonsladdning erbjuder helhetslösningar inom snabbladdning, laddboxar, laddstationer för privatpersoner, BRF, företag och industri. Mer information om våra produkter och tjänster hittar du här >>