fbpx

Eldriven lastbil med flak, Göteborg först ut i Sverige!

Sveriges första helt eldrivna lastbil med flak sätts nu i drift i Göteborg, genom ett samarbete mellan Swerock, Kranpunkten och Volvo Lastvagnar. Fordonet rullar i Göteborgs innerstad och skall bidra både till mindre utsläpp av koldioxid och minskat buller.

Lastbilen med en totalvikt på 27 ton har nyligen börjat köra inom miljözon 1 i Göteborgs innerstad. Där ska den leverera eldrivna hyrliftar till kunder med olika projekt. Det genomförs mellan 15-20 leveranser varje dag, något som normalt utförs med en vanlig lastbil. Fördelen med eldriften är både en minskad klimatpåverkan utan utsläpp av koldioxid och att driften är tyst. Det innebär mindre buller i innerstaden och en bättre arbetsmiljö för föraren.

Laddas med el från solceller
Lastbilen kommer ej att köra en fast rutt, vilket kommer ställa höga krav på att planera logistiken för att maximera batteriernas räckvidd. Lastbilen kommer att utgå från Kranpunktens depå på Hisingen, där den laddas med förnybar el med bidrag från egen solcellsanläggning.

Första el-lastbilen med flak
Lastbilen är specialbyggd och har modifierats på företaget Bröderna Johansson. De har byggt ett unikt maskinflak anpassat för lastning och lossning av liftar. Modellen är den första serietillverkade Volvo FE Electric-lastbilen med denna typ av påbyggnad i Sverige.

Niclas Johnson, försäljningschef på Volvo Lastvagnar Sverige, säger att;

”Vi står inför en stor klimatutmaning och har höga ambitioner att driva omställningen mot CO2-fria transporter. Det är fantastiskt att företag som Swerock och Kranpunkten är med oss i den här satsningen och faktiskt visar vägen för att man kan bli fossilfri i anläggningsbranschen.”

Alla branscher och verksamheter kommer behöva förändra sina vanor för att klara klimatmålen. För att göra omställningen smidigt och minimera påverkan på befintliga verksamheter kan vi på Svensk Fordonsladdning erbjuda ett komplett sortiment av tjänster för laddning av tunga fordon. Oavsett placering eller geografi hjälper vi er med helheten så att ni kan fokusera på er verksamhet.

Läs mer här: https://www.svenskfordonsladdning.se/tunga-fordon/