Att skaffa elbilsladdare till eran bostadsrättsförening kan verka komplicerat och frågorna kan vara många. Vi hjälper er att reda ut några av alla frågetecken i den här texten.
Varför ska vi installera laddare?
Enligt prognoserna kommer det finnas 2,5 miljoner laddbara bilar år 2030. Inom ett eller ett par år finns det med stor sannolikhet även elbilsförare i eran förening. Det kanske redan finns någon som vill skaffa en elbil, men som avvaktar på grund av att det saknas möjlighet att ladda bilen. Som elbilsägare är man beroende av möjligheten att ladda bilen, och helst ska man ladda bilen hemma och över natten för att nästa morgon kunna sätta sig i en fulladdad bil och åka till arbetsplatsen eller på sin resa. Installerar ni elbilsladdare ökar ni attraktionskraften för eran förening hos elbilsägare och värdet på eran fastighet stiger. Om du kan ladda din bil i ett vanlig vägguttag. Tekniskt sätt ja, men ett vanligt vägguttag är inte tillverkat eller framtaget för att ladda din bil och bli så hårt belastat under så lång tid. Det medför stora risker för överhettning och i värsta fall brand. Du ska ladda din elbil i en laddbox som är framtagen för ändamålet.
Vilken laddbox ska man välja?
Beroende på förutsättningarna för installationen kan man välja mellan en rad olika laddboxar eller stolpar. För att bestämma vilken så behöver man svara på några frågor, som ligger till grund för hela installationen.
- Mark- eller väggmonterade laddare?
- Hur snabbt vill ni kunna ladda?
- Vill ni ha fast kabel på laddarna eller endast ett uttag där man använder sin egen kabel?
- Vill ni kunna ta betalt för laddningen med ett integrerat betalsystem?
När man har svarat på dom här fyra frågorna så har man kommit en bra bit på vägen och man kan då ta fram ett par laddare att välja emellan, och jämföra dessa. Vi rekommenderar i dom flesta fallen att installera 3-fas laddare.
Vad kostar det?
Beroende på om laddboxarna ska installeras på en vägg eller om det krävs markjobb med en grävmaskin för att sätta markfasta stolpar så skiljer sig priset ganska mycket. Vi rekommenderar att ni bokar ett möte med oss och på platsen går igenom förutsättningarna. Sen återkommer vi med en kostnadsfri offert. Kontakta oss här!
Betaltjänster och administration
Med våran lösning för betalning och administration kan ni styra priserna för laddningen och se till så att ni får betalt för den elen som förbrukar. Ni väljer själva om ni vill ta betalt per kWh eller tiden som en bil står och laddar. Laddningen startar man enkelt med sitt laddkort. Läs mer om våran betal- och administrationsplattfrom här!
Bidrag för att installera laddboxar
Via Naturvårdsverket kan ni ansöka om stöd för att installera laddboxar. Ni kan får upp till 50% av investeringen i ekonomiskt stöd, men som mest 15 000kr per laddplats. Här kan ni läsa mer om bidraget!
Svensk Fordonsladdning erbjuder helhetslösningar inom snabbladdning, laddboxar, laddstationer för privatpersoner, BRF, företag och industri. Mer information om våra produkter och tjänster hittar du här >>