Dynamisk lastbalansering – hur fungerar det? Alla fastigheter har olika förutsättningar när det gäller kapacitet för att ladda en elbil. Därför är det vanligt att som tillägg till en laddbox installera dynamisk lastbalansering. Men vad innebär det? Det reder vi ut här.
Hur fungerar det?
Med olika storlekar på huvudsäkringar i villor och fastigheter så är förutsättningarna alltid olika för att ladda sin elbil. Därför kan man många gånger bli tvungen att göra tillvalet dynamisk lastbalansering när man köper och installerar en laddbox. Det fungerar helt enkelt så att du mäter strömförbrukningen på dom inkommande faserna i din fastighet, på så vis känner laddboxen hela tiden av vad som finns tillgängligt att ladda bilen med. Installerar du en laddbox utan lastbalansering så är risken stor att när du laddar din elbil löser ut säkringarna på grund av överbelastning. Med dynamisk lastbalansering prioriteras alltså bilen sist och får den ström som finns tillgänglig när husets alla andra strömförbrukare fått sitt, så som diskmaskin och tvättmaskin.
Dynamisk lastbalansering – vad kostar det?
Vad kostar det då att installera? Det skiljer sig alltid mellan dom olika leverantörerna av laddboxar och det finns flera olika lösningar att välja mellan. Till exempel erbjuder någon tillverkare trådlös lastbalansering, medans dom allra flesta rekommenderar en lösning där man drar en datakabel mellan fasadmätarskåpet och laddboxen.
Läs mer och jämför priser här!
Bidrag för installation laddbox
Genom Skatteverkets avdrag för Grön teknik har du möjlighet att få 50% i avdrag för installation av en laddbox på din fastighet. Här kan du läsa mer om det!