fbpx

Behovet år 2035: 65 miljoner elbilsladdare i Europa

År 2035 kommer Europa behöver fler än 65 miljoner laddare – räknat både publika och privata. Men utbyggnaden av laddinfrastrukturen ligger efter. Allt tyder på att skiftet till elbilar kommer att accelerera betydligt snabbare än väntat och att en stor ökning kommer att bli plötslig. EY påtalar vikten av att laddinfrastrukturen måste hänga med. 2021 var en av fem nya bilar en elbil.

EY pekar på tre anledningar som gör att tillfredsställande infrastruktur inte kommer på plats tillräckligt snabbt:

Den första anledningen är att tillstånd inte beviljas tillräckligt snabbt. Lokala myndigheter saknar ofta administrationen för att hantera förfrågningar. Det kan ta månader för operatörer att få de nödvändiga tillstånden.

Utbyggnaden av nätkapaciteten tar för lång tid. Undersökningen visar att operatörer i vissa länder ibland kan vänta upp till tre år innan nödvändiga nätanslutningar finns på plats. Anledningarna till att det dröjer kretsar ofta kring frågor om vem som ska betala för nätanslutningarna till publika laddare.

Den tredje anledningen kretsar ofta kring bristande på kompatibilitet (interoperabilitet) mellan olika laddnätverk. Det begränsar användarnas val kring var de ska ladda och hur de ska betala. Samtidigt bidrar dålig tillförlitlighet i vissa nätverk och varierande nivåer av kundservice till förarens frustration.

Behövs cirka 500 000 laddare varje år

Serge Colle, EY:s global energi- och resursledare, säger att det tog oss 10 år att installera 400 000 laddare. Nu kommer vi att behöva bygga cirka 500 000 varje år fram till 2030 och cirka 1 miljon varje år mellan 2030 och 2035.

Till 2030 kommer vi behöva 34 miljoner laddare i Europa. Under de fem följande åren måste antalet nästan dubblas till 65 miljoner laddare. Ungefär 85 procent av laddarna kommer vara installerade i hem. De resterande 15 procent är publika snabbladdare, destinationsladdare och laddare på arbetsplatser.

Omställningen till fossilfritt går snabbare än någonsin tidigare vilket ställer stora krav på en väl utbyggd laddinfrastruktur i hela landet. Vi på Svensk Fordonsladdning har erfarenheten och produkterna som krävs för alla typer av fordonsladdning och installerar över hela landet, varmt välkommen att kontakta oss!  

Svensk Fordonsladdning erbjuder helhetslösningar inom snabbladdning, laddboxar, laddstationer för privatpersoner, BRF, företag och industri. Mer information om våra produkter och tjänster hittar du här >>